sobota, 25 sierpnia 2012

Morskie badziewie

Zostajemy dalej przy temacie prostych, szybkich i smacznych potraw. Prezentowana potrawa w żargonie rodzinnym znana jest pod nazwą "Morskie badziewie".

Najważniejszy składnik to 250 g opakowanie mieszanki owoców morza. 
I teraz po kolei:
- rozgrzewamy olej,
- wrzucamy na ten olej drobno pokrojoną 1 cebulę i 1-2 ząbki czosnku,
- dodajemy sól i pieprz,
- następnie kolej na naszą mieszankę, oczywiście uprzednio dobrze wypłukaną,
- parę minut wystarczy na smażenie,
- dodajemy białe wino albo trochę octu, ja do tej potrawy używam octu ryżowego, jeszcze ździebełko 
  jakiś ostrych przypraw np. Sambal albo chili w proszku,
- na koniec puszka krojonych pomidorów,
Kilka minut musimy poddusić i prawie gotowe. 
Prawie bo:
- można jeszcze dodać makaron ryżowy,
- albo trochę bułki tartej,
- albo inny błyskawiczny makaron.
Oczywiście jeśli zdecydujemy się na opcję z węglowodanami, to nie zapomnijmy jeszcze trochę poddusić i ten makaron, ale nie za długo.W końcu makaron al dente jest zdrowszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz