poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Kluski śląskie

Kluski białe, nazywane w całej Polsce, poza Śląskiem, kluskami śląskimi - to nieodzowny składnik śląskiego niedzielnego obiadu.
Do ich wykonania potrzeba:
1 kg ziemniaków,
mąka ziemniaczana,
1 jajko,
sól do smaku ( około 1 łyżeczki )
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę, najlepiej wyciskać od razu do miski. Ziemniaki  ( te przeciśnięte :) ) wyklepać, wyrównać powierzchnię i podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Zagnieść ciasto razem z wyjętymi ziemniakami i jajkiem. Uformować okrągłe kluski. Wrzucać na wrzącą wodę. Woda oczywiście osolona. Po wypłynięciu klusek, gotować jeszcze chwilę na słabym ogniu.
I gotowe.
Do tych kluseczek podajemy dobry sos, roladę i modrą kapustę, ale o tym w następnym poście :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz