czwartek, 13 września 2012

Piersi kurczaka nadziewane szpinakiem

Jeśli miałabym wypierać swoją ulubioną część kurczaka, to wygrałyby podudzia, a właściwie ich filety. Mięso bardzo soczyste, delikatne, nadające się na zrobienie ekspresowego i smacznego dania - duszonego, smażonego,  gotowanego.
Pierś kurczaka  jest może bardziej dietetyczna, ale dla mnie to mięso jest zbyt suche, dlatego robię zwykle z niego bardziej skomplikowane dania, aby zneutralizować tę "suchość".
Dzisiaj podaję piersi kurczaka nadziewane szpinakiem. Oczywiście to nadzienie ma liczne wersje.
Podstawowym składnikiem dla wszystkich wersji jest szpinak, czosnek i cebula. Przygotowanie jest proste - na gorący olej z dodatkiem masła ( najlepsze masło do smażenia to masło klarowane ) wrzucam drobno posiekaną cebulę . Cebula ma być "zeszklona".

I RADA : jeśli chcemy mieć cebulę w postaci miękkiej i zeszklonej to solimy ją na początku, natomiast jeśli cebula ma być podsmażona na brązowo, to solimy ją na końcu przyrządzania. 

Jeśli cebula jest już w odpowiednio zeszklona, dodajemy szpinak. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy parę minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodaemy czosnek, tak 2-3 ząbki.
Nadzienie powinno być gęste, dlatego nadmiar wody musi być wyparowany.

II RADA - im czosnek bardziej rozdrobniony tym ostrzejszy smak, dlatego jeśli przeciskamy go przez praskę, to dajemy mniej niż tego siekanego, nawet drobno.

Szpinaku zwykle używam 1 opakowanie mrożonego, ale mają to być całe liście, a nie ta zmiksowana bryja, albo 0,5 kg świeżego. Ze świeżym jest trochę roboty, bo płukanie trwa, no trochę trwa, ale trud się opłaca.
W piersi kurczaka wycinamy kieszeń czyli w grubszej części wycinamy nożem głębokie nacięcie, do którego wciskamy nasz farsz. Zamykamy wykałaczką lub szpilką. 
Filet należy posolić, popieprzyć.
Smażymy na oleju z dodatkiem masła, w trakcie smażenia podlewamy wodą ( gorącą) i gotowe. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Te danie można piec w piekarniku, ale ja wolę smażone.

Inne wersje farszu:
- z mozzarellą,
- fetą,
- żółtym serem,
- biały też może być,

Życzę smacznego i owocnego poszukiwania ulubionego farszu !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz