sobota, 15 września 2012

Kruche ciasto

Pani Marta Gessler, bo u niej dojrzałam ten przepis na kruche ciasto, nazwała go kruchą rewolucją. I tak jest, bowiem zrobienie według niego kruchego ciasta , jest zaprzeczeniem wszystkiego, co wiemy o jego przygotowywaniu. Jest rewelacyjne, kruche i delikatne !!!

Teraz po kolei.
W żaroodpornym naczyniu umieścić :
90 g masła pokrojonego w kostkę,
3 łyżki wody,
1 łyżka cukru,
1 łyżka oleju ( w przepisie u p.Marty był arachidowy, ale ja używa rzepakowego ),
szczypta soli.
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i poczekać, aż masło się rozpuści i zacznie brązowieć na brzegach. Wyjmujemy miskę i od razu dodajemy:
150 g mąki
Całość energicznie mieszamy drewnianą łyżką do otrzymania kulki ciasta.
Gorącą kulkę przełożyć do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie. Nakłuć widelcem i piec 15 min w temperaturze 200 st.C.

I na tym kończę oryginalny przepis. Dalej to już moje uproszczone wykonanie tarty z owocami.

W międzyczasie, czyli jak nam się piecze ciasto, 2-3 brzoskwinie sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy na półksiężyce.
Robimy kruszonkę z:
100 g masła, 
2 łyżek cukru, 
mąki.

Na upieczonym cieście rozsmarowujemy dżem 2-3 łyżki dżemu morelowego ( wcześniej wyjętego, żeby miał temperaturę pokojową ) , kładziemy brzoskwinie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 15 min.
Ciasto kroić po wystudzeniu. Można posypać cukrem pudrem.

Oczywiście można dodawać inny dżem i inne owoce.



3 komentarze: