poniedziałek, 3 września 2012

Ostra zupa dyniowa

Dynia nie jest warzywem zbyt docenianym w naszej kuchni, a można z niej wyczarować wiele potraw naprawdę smacznych.
Gdy tylko pojawi się na straganach gotuję zupę dyniową. Pyszna, ostra, a przede wszystkim prosta w wykonaniu. 

A przepis jest taki :

1 kg dyni
2 pory (białe części)

1 ząbek czosnku

1 litr rosołu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę.
Pory pokroić w talarki.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pory i posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając.

Dodać kminek oraz imbir i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do garnka włożyć dynię i wlać rosół.
Gotować na małym ogniu około 30 minut.
Zupę zmiksować lub przetrzeć, na końcu doprawić solą i pieprzem.
Można na wierzch dodać trochę śmietany, jogurtu, no i nie powinno zabraknąć grzanek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz