sobota, 8 września 2012

Kurczak pieczony z papryką ( w zalewie octowej )

Nasza papryka w zalewie będzie podstawowym dodatkiem do pieczonego kurczaka, a właściwie filetów "podudziów" z kurczaka. Będzie szybko, prosto i smacznie. Jak zwykle u mnie :)
Filety nóżek z kurczaka ( można kupić już gotowe ) solimy, panierujemy i podsmażamy. 
Panier przygotowujemy z :
- bułki tartej,
- startego na tarce sera typu parmezan,
- mieszanki ziół i pieprzu ( zioła to bazylia, tymianek i co tam lubicie ).
Podsmażamy bardzo krótko, tylko żeby było zrumienione, po czym przekładamy do jakąś blaszkę lub itp.
Nasze kurczaki poprzekładać papryką ( tę z zalewy octowej ), wrzucić kilka ząbków czosnku. Wlać całą zalewę ze słoika i włożyć do piekarnika o temperaturze 200 st. Upiec do miękkości. 
Jeśli starczy miejsca na drugą blaszkę, to można dodatkowo zrobić pieczone ziemniaki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz