czwartek, 2 października 2014

Szarlotka dla leniwych

Szarlotkę lubię bardzo, ale jak mam na niego ochotę, a nie mam ochoty na kręcenie, zagniatanie czy inne robienie ciasta, wówczas przygotowuję wersję sypaną.

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże kwaśne jabłka
1 kostka masła ( dobrze schłodzonego)
cynamon

Suche składniki, czyli mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Do tortownicy dobrze posmarowanej masłem wsypujemy połowę mieszanki, na nią rozkładamy 1/3 kostki masła, startego na tarce o grubych oczkach, układamy jabłka starte na tarce ( też duże oczka), następna warstwa to reszta suchych składników, na koniec masło starte na tarce.
Pieczemy w 180 st.C 60 minut.



1 komentarz: