czwartek, 16 maja 2013

Terrina z piersi kurczaka

Ten pasztet, terrinę, czy jak tę potrawę zwać podaję na grzance, jako danie obiadowe, ale na zimno też jest bardzo smaczne, a przy tym jest to danie dietetyczne, w sam raz dla tych liczących kalorie i tych którzy muszą uważać na cholesterol.
Potrzeba:
3 piersi z kurczaka
1 jajo
150 g śmietany 18%, jeśli zastąpimy mlekiem to mniej
2-3 bułki
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek

Pokroić bułki na kostkę i wymieszać z roztrzepanym jajkiem i ubitą śmietaną ( lub mlekiem).
Jedną pierś z kurczaka pokroić na drobną kostkę, pozostałe piersi zmiksować w malakserze. 
Wszystkie składniki wymieszać dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek i drobno pokrojoną cebulę, dobrze wymieszać.
Przełożyć na aluminiową folię i uformować walec. Szczelnie zawinąć folią, tak aby podczas pieczenia sos nie wypłynął.
Tak przygotowaną tarrinę wkładam do szybkowara, na wkładkę do gotowania na parze i gotuję 20 min. Można też piec w kąpieli wodnej w temp. 180 st.C około 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz