Obiady jednogarnkowe to u mnie podstawa obiadowego menu. Tym razem zrobiłam klopsiki z brokułami zapiekane w sosie pomidorowym.
Najpierw robi się klopsiki:
0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej chudego, z szynki wieprzowej
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz, tymianek
no i powinna być bułka, z reguły jej nie mam, więc zastępuję ją kaszą manną, kuzkuz, a tym razem dodałam polentę, tak dwie garście, duże.
No i dalej standard, czyli wyrobiłam wszystkie składniki na jednolitą masę, uformowałam małe kotleciki i podsmażyłam na oleju, ale tylko tak chwilkę, po czym wyłożyłam do naczynia żaroodpornego.
1 brokuł
małe cząstki brokułu (surowego) dołożyłam do pulpetów
Całość zalałam sosem pomidorowym. I do nagrzanego piekarnika na 30 min w 180 st.C.
Sos pomidorowy robimy na patelni po klopsikach, żeby zebrać cały smak, który tam pozostał:
1 słoik koncentratu pomidorowego
1 puszka pokrojonych pomidorów
sól, pieprz,
bazylia i kolendra, najlepiej świeże
woda
Sosu powinno być tyle, żeby zakryć nasze klopsiki i brokuły, bo pamiętamy, że brokuły są surowe, a polenta też musi się w nim ugotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz