- Co to za zupa? spytała się córcia.
- Porowa.
- Nie smakuje porowo.
Zupa porowa, która nie ma smaku pora. Szybka, łatwa do zrobienia, smaczna i bardzo pożywna.
Składniki:
4 ziemniaki
1 mały seler
1 por (duży)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy i 1 łyżka masła
sól, pieprz, kolendra(ziarenka)
wędzony, solankowy biały ser
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki i seler . Po chwili dodać por, białą część. Por oczywiście też pokrojony. Dodać sól, pieprz, posiekany czosnek i rozkruszona w moździerzu kolendrę. Chwilę dusimy. Dolewamy wodę, tak 2-3 cm ponad warzywa i gotujemy do miękkości. Potem pozostaje mam tylko zmiksować i podawać. Do każdej porcji dodać pokruszony biały wędzony ser. Zupa po zmiksowaniu ma być bardzo gęsta.
Zupę tę gotował Okrasa, w jego przepisie była jeszcze śmietana i chyba papryczka chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz