Dynia nie jest warzywem zbyt docenianym w naszej kuchni, a można z niej wyczarować wiele potraw naprawdę smacznych.
Gdy tylko pojawi się na straganach gotuję zupę dyniową. Pyszna, ostra, a przede wszystkim prosta w wykonaniu.
A przepis jest taki :
1 kg dyni
2 pory (białe części)
1 ząbek czosnku
1 litr rosołu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę.
Pory pokroić w talarki.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pory i posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez
kilka minut cały czas mieszając.
Dodać kminek oraz imbir i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do garnka włożyć dynię i wlać rosół.
Gotować na małym ogniu około 30 minut.
Zupę zmiksować lub przetrzeć, na końcu doprawić solą i pieprzem.
Można na wierzch dodać trochę śmietany, jogurtu, no i nie powinno zabraknąć grzanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz