wtorek, 21 października 2014

Zupa krem porowa

- Co to za zupa? spytała się córcia.
- Porowa.
- Nie smakuje porowo.

Zupa porowa, która nie ma smaku pora. Szybka, łatwa do zrobienia, smaczna i bardzo pożywna.

Składniki:
4 ziemniaki
1 mały seler
1 por (duży)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy i 1 łyżka masła
sól, pieprz, kolendra(ziarenka)
wędzony, solankowy biały ser

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki i seler . Po chwili dodać por, białą część. Por oczywiście też pokrojony. Dodać sól, pieprz, posiekany czosnek i rozkruszona w moździerzu kolendrę. Chwilę dusimy. Dolewamy wodę, tak 2-3 cm ponad warzywa i gotujemy do miękkości. Potem pozostaje mam tylko zmiksować i podawać. Do każdej porcji dodać pokruszony biały wędzony ser. Zupa po zmiksowaniu ma być bardzo gęsta.
Zupę tę gotował Okrasa, w jego przepisie była jeszcze śmietana i chyba papryczka chili.

sobota, 4 października 2014

Azjatycka zupa dyniowa



Oryginalny przepis, który znalazłam w Magazynie Tesco, wymaga długich przygotowań, solidnego bulionu, polędwiczek i ryżowego makaronu. Moja wersja to szybka, ostra zupa, ale jest nie mniej smaczna.
No to do roboty.
Potrzeba nam:
2 łyżki oleju roslinnego
imbiru, kawałek
papryczka chili, większy okaz
anyż gwiazdkowy, 2 sztuki
trawa cytrynowa, tak 4-5 sztuk
1,5 l bulionu
dynia, 350 g dyni
makaron ryżowy

Imbir pokrojony w cienkie plasterki, papryczkę pokrojoną w krążki ( bez pestek), anyż i trawę cytrynową podsmażamy na oleju. Użyłam trawę cytrynową suszoną, ale świeża byłaby pewnie lepsza. Do tego wlewam bulion. Ten bulion u mnie to były gotowe kostki bulionowe. W końcu to ma być szybka zupa, więc od czasu do czasu używam takich erzaców. 5 minut ma się to gotować na wolnym ogniu, po czym dodajemy dynię pokrojoną w cienkie paski. Pogotować do miękkości, zajmie to nam parę minut i gotowe. Można dodać makaron ryżowy, w końcu robimy wersję azjatycką.



czwartek, 2 października 2014

Szarlotka dla leniwych

Szarlotkę lubię bardzo, ale jak mam na niego ochotę, a nie mam ochoty na kręcenie, zagniatanie czy inne robienie ciasta, wówczas przygotowuję wersję sypaną.

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże kwaśne jabłka
1 kostka masła ( dobrze schłodzonego)
cynamon

Suche składniki, czyli mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Do tortownicy dobrze posmarowanej masłem wsypujemy połowę mieszanki, na nią rozkładamy 1/3 kostki masła, startego na tarce o grubych oczkach, układamy jabłka starte na tarce ( też duże oczka), następna warstwa to reszta suchych składników, na koniec masło starte na tarce.
Pieczemy w 180 st.C 60 minut.