niedziela, 8 grudnia 2013

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka

125 g masła
60 g cukru
1 jajko
210 g mąki
0,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki esencji  waniliowej
dżem lub marmolada np. pomarańczowo-cytrynowa

Cukier, jajko, miękkie masło oraz esencję waniliową miksujemy na puszystą masę, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i oczywiście miksujemy. Gotowe ciasto  wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części, z których formujemy wałeczki. Nasze wałeczki kładziemy na blachę, oczywiście na blachę wyłożoną pergaminen wysmarowanym masłem. Nasze wałeczki lekko spłaszczmy i  formujemy wgłębienie wzdłuż . Do tak zrobionego rowka nakładamy dżem, powidła albo marmoladę, smak dowolny.
Pieczemy 20 min w 180 st. C
Po wyjęciu nasze ciasteczka-wałeczki kroimy na mniejsze części.