sobota, 6 kwietnia 2013

Majonez własnej roboty

Metodą prób i błędów udało mi się w końcu zrobić majonez, który ma odpowiednią konsystencję czyli nie jest "zwarzony". Sekret tkwi w tym, aby najpierw zmiksować zółtko z octem , musztardą i pozostałymi dodatkami, a dopiero potem miksować z olejem, oczywiście olej należy dolewać bardzo cienkim strumiemiem. 

Składniki:
1 zółtko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
sól, pieprz, cukier do smaku
oleju dodaję około 200-250 ml, można więcej. Im więcej oliwy, tym bardziej gęsty.

Pychota, niech żyje majonez domowej roboty!!!

środa, 3 kwietnia 2013

Sernik pyszny

Sernik nie jest skomplikowanym ciastem. Jest tylko z nim jeden problem, lubi opadać. I tu pojawiają się różne szkoły, które doradzają jak temu zapobiedz. 
A teraz mój przepis na sernikową pychotę, która nie opada :)

Składniki:
1 wiaderko sera na sernik, takie o wadzie 1 kg
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 garście rodzynek
250-300 g cukru
cukier waniliowy
100 g masła 

Oczywiście wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej, a masło miękkie.
Z żółtek, masła, cukru, cukru waniliowego ucieramy masę, potem dodajemy ser i mąkę i dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem.
Ubijamy pianę z białek na bardzo sztywno i dodajemy porcjami do serowej masy. Mieszamy baaaardzo delikatnie.
Masę wykładamy do tortownicy, oczywiście obsypaną bułką tartą albo mąką, jak kto lubi i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st.C. Pieczemy 45 min, po tym czasie zmniejszmy temperaturę do 120 st.C i pieczemy 1,5 godz. Po upieczeniu zostawiamy sernik w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego ostudzenia.

W wersji bardziej "luksusowej" wyłożoną masę posypujemy płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.