czwartek, 6 grudnia 2012

Potrawka z kurczaka z porami

Piersi z kurczaka to ten rodzaj mięsa, który ratuje nas, gdy chcemy zrobić obiad szybko i smacznie. Chociaż smaczne powinno być zawsze.

Potrzebujemy :
4 piersi z kurczaka ( 1 pierś na jedną osobę )
2-3 łyżki glee
pieczarki 30-40 dkg
2 pory
estragon ( 2 łyżeczki suszonego lub 4 łyżeczki świeżego )
2/3 szklanki śmietany, powinna być kremka
sól, pieprz

Pokrojone na kawałki piersi z kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy nasze mięso, a następnie dodajemy pory, pieczarki i estragon. Dusimy na małym ogniu, do czasu aż pieczarki i pory będą miękkie. Oczywiście, żeby się nic nie przypaliło, nie zapominamy w trakcie duszenia podlewać tę naszą potrawę  wodą, a jeszcze lepiej białym winem. Na końcu dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz do smaku i chwilę dusimy na małym ogniu. Ryż pasuje bardzo.