sobota, 15 września 2012

Kruche ciasto

Pani Marta Gessler, bo u niej dojrzałam ten przepis na kruche ciasto, nazwała go kruchą rewolucją. I tak jest, bowiem zrobienie według niego kruchego ciasta , jest zaprzeczeniem wszystkiego, co wiemy o jego przygotowywaniu. Jest rewelacyjne, kruche i delikatne !!!

Teraz po kolei.
W żaroodpornym naczyniu umieścić :
90 g masła pokrojonego w kostkę,
3 łyżki wody,
1 łyżka cukru,
1 łyżka oleju ( w przepisie u p.Marty był arachidowy, ale ja używa rzepakowego ),
szczypta soli.
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i poczekać, aż masło się rozpuści i zacznie brązowieć na brzegach. Wyjmujemy miskę i od razu dodajemy:
150 g mąki
Całość energicznie mieszamy drewnianą łyżką do otrzymania kulki ciasta.
Gorącą kulkę przełożyć do formy na tartę i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie. Nakłuć widelcem i piec 15 min w temperaturze 200 st.C.

I na tym kończę oryginalny przepis. Dalej to już moje uproszczone wykonanie tarty z owocami.

W międzyczasie, czyli jak nam się piecze ciasto, 2-3 brzoskwinie sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy na półksiężyce.
Robimy kruszonkę z:
100 g masła, 
2 łyżek cukru, 
mąki.

Na upieczonym cieście rozsmarowujemy dżem 2-3 łyżki dżemu morelowego ( wcześniej wyjętego, żeby miał temperaturę pokojową ) , kładziemy brzoskwinie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 15 min.
Ciasto kroić po wystudzeniu. Można posypać cukrem pudrem.

Oczywiście można dodawać inny dżem i inne owoce.



czwartek, 13 września 2012

Piersi kurczaka nadziewane szpinakiem

Jeśli miałabym wypierać swoją ulubioną część kurczaka, to wygrałyby podudzia, a właściwie ich filety. Mięso bardzo soczyste, delikatne, nadające się na zrobienie ekspresowego i smacznego dania - duszonego, smażonego,  gotowanego.
Pierś kurczaka  jest może bardziej dietetyczna, ale dla mnie to mięso jest zbyt suche, dlatego robię zwykle z niego bardziej skomplikowane dania, aby zneutralizować tę "suchość".
Dzisiaj podaję piersi kurczaka nadziewane szpinakiem. Oczywiście to nadzienie ma liczne wersje.
Podstawowym składnikiem dla wszystkich wersji jest szpinak, czosnek i cebula. Przygotowanie jest proste - na gorący olej z dodatkiem masła ( najlepsze masło do smażenia to masło klarowane ) wrzucam drobno posiekaną cebulę . Cebula ma być "zeszklona".

I RADA : jeśli chcemy mieć cebulę w postaci miękkiej i zeszklonej to solimy ją na początku, natomiast jeśli cebula ma być podsmażona na brązowo, to solimy ją na końcu przyrządzania. 

Jeśli cebula jest już w odpowiednio zeszklona, dodajemy szpinak. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy parę minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodaemy czosnek, tak 2-3 ząbki.
Nadzienie powinno być gęste, dlatego nadmiar wody musi być wyparowany.

II RADA - im czosnek bardziej rozdrobniony tym ostrzejszy smak, dlatego jeśli przeciskamy go przez praskę, to dajemy mniej niż tego siekanego, nawet drobno.

Szpinaku zwykle używam 1 opakowanie mrożonego, ale mają to być całe liście, a nie ta zmiksowana bryja, albo 0,5 kg świeżego. Ze świeżym jest trochę roboty, bo płukanie trwa, no trochę trwa, ale trud się opłaca.
W piersi kurczaka wycinamy kieszeń czyli w grubszej części wycinamy nożem głębokie nacięcie, do którego wciskamy nasz farsz. Zamykamy wykałaczką lub szpilką. 
Filet należy posolić, popieprzyć.
Smażymy na oleju z dodatkiem masła, w trakcie smażenia podlewamy wodą ( gorącą) i gotowe. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Te danie można piec w piekarniku, ale ja wolę smażone.

Inne wersje farszu:
- z mozzarellą,
- fetą,
- żółtym serem,
- biały też może być,

Życzę smacznego i owocnego poszukiwania ulubionego farszu !!!



sobota, 8 września 2012

Kurczak pieczony z papryką ( w zalewie octowej )

Nasza papryka w zalewie będzie podstawowym dodatkiem do pieczonego kurczaka, a właściwie filetów "podudziów" z kurczaka. Będzie szybko, prosto i smacznie. Jak zwykle u mnie :)
Filety nóżek z kurczaka ( można kupić już gotowe ) solimy, panierujemy i podsmażamy. 
Panier przygotowujemy z :
- bułki tartej,
- startego na tarce sera typu parmezan,
- mieszanki ziół i pieprzu ( zioła to bazylia, tymianek i co tam lubicie ).
Podsmażamy bardzo krótko, tylko żeby było zrumienione, po czym przekładamy do jakąś blaszkę lub itp.
Nasze kurczaki poprzekładać papryką ( tę z zalewy octowej ), wrzucić kilka ząbków czosnku. Wlać całą zalewę ze słoika i włożyć do piekarnika o temperaturze 200 st. Upiec do miękkości. 
Jeśli starczy miejsca na drugą blaszkę, to można dodatkowo zrobić pieczone ziemniaki. 

poniedziałek, 3 września 2012

Ostra zupa dyniowa

Dynia nie jest warzywem zbyt docenianym w naszej kuchni, a można z niej wyczarować wiele potraw naprawdę smacznych.
Gdy tylko pojawi się na straganach gotuję zupę dyniową. Pyszna, ostra, a przede wszystkim prosta w wykonaniu. 

A przepis jest taki :

1 kg dyni
2 pory (białe części)

1 ząbek czosnku

1 litr rosołu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Dynię obrać, miąższ pokroić w kostkę.
Pory pokroić w talarki.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pory i posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając.

Dodać kminek oraz imbir i smażyć jeszcze przez chwilę.
Do garnka włożyć dynię i wlać rosół.
Gotować na małym ogniu około 30 minut.
Zupę zmiksować lub przetrzeć, na końcu doprawić solą i pieprzem.
Można na wierzch dodać trochę śmietany, jogurtu, no i nie powinno zabraknąć grzanek.